Iubirea – antidotul decăderii lumii moderne

Cum ne putem oare trezi din somnul, din amorteala duhovniceasca care a cuprins aproape intrega lume moderna in care traim? Cum putem depasi starea vegetativa – de leguma ca si trasatura definitorie a omului modern, progresist….preocupat exclusiv de acumularea si imbuibarea materiala a propriului ego. Fara legatura si ajutorul lui Dumnezeu este precum in trilogia aceea de filme americane – misiune imposibila. Cu ajutorul lui Dumnezeu putem si imposibilul, dar ne trebuie vointa, dar vointa buna in lucrurile bune. Si atunci putem mult….putem misca si muntii din loc. Chiar daca azi constatam cu durere ca societatea moderna se desacralizeaza cu toata viteza inainte, noi nu trebuie sa deznadajduim si nici sa incercam sa oprim societatea in nebunia ei, caci o sa ne calce in picioare si ne-a scos din joc. Noi putem in schimb sa ne impunem nu cu forta, ci ca si exemplu….in familie, in cercul de prieteni, la locul de munca, peste tot in societate. Sa aducem dragostea, iubirea acolo unde suntem prin felul nostru de a fi, prin purtarea noastra. Să căutam metodele prin care putem sa oferim dragoste. Sa cultivam si sa amplificam dragostea, nu egoismul lumii moderne. Așa cum in noua ordine mondiala de azi totul se rezuma doar la castig si profit. Nu sa cerem, ci sa oferim. Pentru ca dragostea nu cere. Iar dragostea aceasta oferita la cei din jur face minuni. Asa cum se spune si la Sfantul Apostol ca „acum raman trei – nadejdea, credinta si dragostea. Si mai mare decat toate este dragostea”! Dragostea nu cade niciodata, nu cere, nu pizmuieste, nu tine minte raul. Deci dragostea este mai presus decat orice.

Dar pentru asta avem nevoie de multa munca, sudoare, efort, e ca un sport, caci nu poti sa iubești din prima. Dragostea aceasta duhovniceasca e greu de dobandit, avem nevoie de un antrenament continu. Si sa invatam sa cerem iertare! Sa incercam sa ne luptam sa devenim mai buni! Sa nu suparam si sa nu necajim in primul rand pe cei din jurul nostru, din familia noastra. ARMONIE ! Ce frumos spune versetul „unde-i pace si iubire, e noroc si fericire”. Sa avem rabdare si sa iertam. MUCENICIE !

Citeam la un mare Sfant rus, nu-i mai retin numele, cum un bun prieten de-al lui din tinerete ii povestea cum si-a inselat sotia cu o alta femeie timp de 2 ani. Iar in acesti 2 ani saraca lui sotie a facut o rabdare si o mucenicie…desi stia ca umbla si la alta femeie. Si dupa 2 ani el „s-a trezit” cum s-ar spune, adica dragostea si jertfa nevestei sale l-au biruit. Cat de valoroase sunt femeile acestea, care prin rabdarea si credinta lor reusesc sa-si recastige sotul si implicit familia, caminul…prin dragoste! Iubire cu care pana la urma il biruiesti si pe diavol, care fuge deoarece el nu suporta dragostea si smerenia. Un calugar vechi din Muntele Athos, Staretul Efrem spunea ca sotia sau logodnica sau iubita nu trebuie niciodata strigate pe nume – numele ei trebuie sa fie ori iubita mea ori draga mea!

Si trebuie sa incercam pana mai avem timp sa indreptam lucrurile si sa ne îndreptăm si pe noi, pentru ca o sa vina timpul cand nu mai putem indrepta nimica – plecam dincolo. Si daca avem rabdare si dragoste adevarata, atunci si Harul lui Dumnezeu lucreaza in noi si prin noi cu altii. Pentru ca la Dumnezeu se poate orice! Dragostea ca si Dumnezeu, care inainte de toate este dragoste…face minuni! Cine are dragoste – iubire il are pe Hristos. Cine il are pe Hristos are dragoste. Jertfa suprema a lui Hristos pe Sfanta Cruce s-a facut din dragostea Sa infinita pentru noi pacatosii! Dragostea lui Dumnezeu este aducatoare de multe si mari bucurii…ea nu are limite. Si daca am sti si am constientiza cata slava ne asteapta dincolo in vesnicie !

Bineinteles fiecare dintre noi trebuie sa ne ducem aici crucea cu demnitate si pocainta. Totul este legat de cum ne ducem crucea care ne-a dat-o Dumnezeu. O ducem frumos, atunci o sa ne ducem la bucurie dincolo. Ne chinuim aici prin rautati, viclenii, dracovenii, atunci o sa ne chinuim si dincolo. Si cu ce ne-am ales? Este egal cu zero – ne-am pierdut si viata de aici si pe cea de dincolo. Atunci, doar atunci o sa ne dam seama, cand ne vom trezi dincolo. Dincolo unde „maretia” si „bogatiile” adunate aici sunt precum slava desarta. Sau cum bine spunea Parintele Arsenie Boca…”strange omul ca furnica si ramane cu nimica”. Tot ce ramane, tot ce conteaza se rezuma la un singur cuvant magic – IUBIREA !

Vaccinați lumea moderna de azi cu iubire !

Cristian Ardeleanu

Ultimele articole

Alexandru Petria – spărgătorul de tipare lirice

Poetul bistrițean Alexandru Petria ne-a oferit o nouă surpriză...

Clujeanul Nicolae Trifoiu – martorul lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, din temnița comunistă

Pe luptătorul anticomunist Nicolae Trifoiu l-am cunoscut personal l-a...

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Newsletter

Citește și

Alexandru Petria – spărgătorul de tipare lirice

Poetul bistrițean Alexandru Petria ne-a oferit o nouă surpriză...

Clujeanul Nicolae Trifoiu – martorul lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, din temnița comunistă

Pe luptătorul anticomunist Nicolae Trifoiu l-am cunoscut personal l-a...

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și...

Vladimir Creţulescu, reconstruiește o etnogeneză în ”Les origines du discours identitaire Aroumian-Roumain (1770-1878): la construction d’une identité nationale”

Recent am citit o carte cu adevărat excepțională, scrisă de Vladimir Crețulescu și intitulată sugestiv ”Les origines du discours identitaire Aroumian-Roumain (1770-1878): la construction...

Alexandru Petria – spărgătorul de tipare lirice

Poetul bistrițean Alexandru Petria ne-a oferit o nouă surpriză editorială. Așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, ca ceva firesc într-o lume dezinteresată de...

Clujeanul Nicolae Trifoiu – martorul lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, din temnița comunistă

Pe luptătorul anticomunist Nicolae Trifoiu l-am cunoscut personal l-a începutul anilor `90. El a fost prieten cu un alt mărturisitor din temnițele comuniste –...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.