Liderul Lars, Inteligența artificială care își propune să conducă Danemarca

Danemarca va organiza în curând noi alegeri. Partidul Sintetic ar putea participa la ele. Cu toate acestea, această petrecere nu este altceva decât un chatbot creat cu inteligență artificială. Vrei să știi care sunt propunerile sale?

Ați vota un partid al cărui lider nu este în carne și oase, ci un chatbot? Înainte de a răspunde, țineți cont de una dintre propunerile sale. Vrea să ofere fiecărui locuitor un venit de bază de 13.443 de euro pe lună. Această entitate se numește Leader Lars. A fost creat de colectivul Computer Larscreated și de organizația non-profit, Mindfuture .

Așa-numitul Partid Sintetic vrea să câștige un loc în Danemarca la alegerile din 2022. Cu toate acestea, pentru a putea candida, trebuie mai întâi să obțină suficiente avize: aproximativ 20.000 de semnături în total. Unii spun că va fi dificil să atingeți acest obiectiv. De fapt, creatorii săi au căutat inițial doar să devină o platformă. 

Cu toate acestea, mulți visează să fie un partid capabil să lupte la urne pentru a-l înlocui pe actualul prim-ministru danez, social-democratul, Mette Frederiksen. Acestea fiind spuse, aduce în prim-plan dilemele etice și sociale care tind să apară din tot ceea ce are legătură cu inteligența artificială.

Nu cu mult timp în urmă, acest set de algoritmi cu abilități cognitive i-a învins pe campionii mondiali la șah. Acum, ei sunt capabili să ia decizii, să compună muzică și chiar să detecteze multe dintre bolile noastre.

De fapt, ei au devenit asistenții noștri personali, cei numiți Siri sau Alexa cărora le cerem ajutor zilnic. Vom face într-o zi pasul de a-i alege ca demnitari și lideri politici ai noștri?

Liderul Lars este programat să capteze atenția celor 20% dintre danezi care de obicei nu votează. 

Liderul Lars și Partidul Sintetic: cine sunt ei și ce promit?

Înainte de a afla ce este Partidul Sintetic și ce promite acesta, este important să ne amintim ce este inteligența artificială. Această disciplină a informaticii ne face viața mai ușoară, fiind capabili să analizăm cantități masive de date și să folosim inteligența sa învățată pentru a face descoperiri și a lua decizii. Beneficiile sale în domeniul medicinei, educației și cercetării sunt imense.

Computerul Lars din Danemarca a profitat de acest fapt. Reprezintă toate partidele marginale care nu au mai câștigat un loc în țară din 1970. De fapt, se analizează interesele, valorile și nevoile celor 20% din societatea daneză care nu a votat de mai bine de patru decenii. Obiectivele sale sunt deopotrivă clare și captivante.

Creatorul său, Asker Staunæs, explică faptul că The Synthetic Party este programat să fie o figură capabilă să redea speranța miilor de oameni dezamăgiți. Există și un alt avantaj. Acesta este faptul că această inteligență artificială interacționează cu oricine dorește să vorbească cu ea. În plus, în fiecare dialog și interacțiune, continuă să colecteze date pentru a-și continua învățarea.

„Pe măsură ce oamenii din Danemarca și, de asemenea, oamenii din întreaga lume interacționează cu IA, ei trimit noi perspective și noi informații textuale, pe care le colectăm într-un set de date care va intra în reglare fină. Deci, în acest fel, dezvoltați parțial IA de fiecare dată când interacționați cu ea.”

-Asker Staunæs-

Ce le promite liderul Lars alegătorilor săi?

Liderul Lars adună aspirațiile a zeci de partide politice mici care nu au câștigat niciodată un loc. De asemenea, aspiră să fie vocea “dezamăgirii daneze”, a acelor oameni care au încetat de mult să mai aibă încredere în liderii lor. Politicile sale sunt următoarele:

  • Puterea nu va fi doar în mâinile liderilor, ci în întreaga populație.
  • Partidul Sintetic nu va fi un partid „politic”, ci o platformă de rezistență pentru a lupta pentru binele comun.
  • Partidul va apăra o societate democratică în care opiniile cetățenilor contează și au influență în toate domeniile vieții lor. Ele își propun să abordeze o gamă diversă de subiecte, de la locul de muncă până la sensul vieții.
  • Ei vor stabili un venit de bază universal de 100.000 DKK pe lună, aproximativ 13.700 USD .
  • Vor îmbunătăți foarte mult sectorul tehnologic al țării.

După cum vă puteți imagina, obiectivul acestui joc revoluționar de algoritmi și roboți este atragerea atenției. Acesta este ceva ce au realizat în întreaga lume. Dar creatorii săi au un alt scop mai logic. Misiunea The Synthetic Party este de a crea mai multă conștientizare despre rolul inteligenței artificiale și despre modul în care ne-ar putea îmbunătăți viața.

“Liderul Lars pledează pentru un venit de bază pentru a reduce sărăcia și inegalitatea și pentru a oferi o bază de securitate pentru populația daneză.”

Viitorul inteligenței artificiale în societate

Există un aspect izbitor pe care liderul Lars, reprezentantul non-uman al Partidului Sintetic, îl promovează. Afirmă că avantajul de a avea un lider bazat pe inteligență artificială este că elimină părtinirile umane. Într-adevăr, creatorii acestei entități subliniază faptul că principalul avantaj al candidatului lor este obiectivitatea și neutralitatea acestuia.

Totuși, ce am fi noi, ființele umane, fără părtinirile noastre? Un chatbot creat cu inteligență artificială nu va putea niciodată să arate compasiune sau afecțiune, cu atât mai puțin inteligență emoțională. Oricât de mult ar putea fi programat și ar avea capacitatea de a primi cantități uriașe de date, totuși nu va avea creativitatea și capacitatea noastră de a gestiona provocările cu care se confruntă adesea omenirea.

În acest moment, următoarea fază a proiectului Partidul Sintetic este antropomorfizarea liderului Lars pentru a acționa ca un candidat obiectiv. Obiectivul este să îi permită să se apropie de populație în încercarea de a-și spori învățarea. Pe de altă parte, va exista întotdeauna respingerea naturală definită ca „fenomenul abisului stranietății” care ne face să nu avem încredere în aceste sisteme, fie că sunt roboți sau inteligență artificială.

Cu toate acestea, creatorii acestei inginerii afirmă că, dacă va avea succes și va participa la alegerile electorale, Partidul Sintetic din Danemarca s-ar putea extinde la nivel internațional. De fapt, atunci ar crea Partidul Sintetic Internațional. Genul de scenariu la care, fără îndoială, personalități ale literaturii precum Isaac Asimov sau Philip K. Dick visaseră nu cu mult timp în urmă, sau de care chiar se temeau.

(Psiholog Valeria Sabater, sursa: www.ExploringYourMind.com)

Deși, aceste succese ale tehnologiei pot da speranțe omenirii de a găsi răspunsuri la toate problemele sale, noua realitate ne relevă o lume în care dorințele, speranțele, sentimentele oamenilor sunt gestionate (monitorizate) de inteligența artificială. Urmează, oare, ca aceasta să înlocuiască religiile din templele rămase goale și să rupă legăturile umanității cu divinitatea?

Clusiumnews

Ultimele articole

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și...

Despre iertarea mântuitoare la Bartolomeu Anania în temnița comunistă

Iertarea este evanghelică și înseamnă un prim pas spre...

Newsletter

Citește și

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și...

Despre iertarea mântuitoare la Bartolomeu Anania în temnița comunistă

Iertarea este evanghelică și înseamnă un prim pas spre...

Exclusiv. Interviu cu părintele Valerian despre Sfinții Închisorilor, mântuire și mineriada din 1990 (Video)

Cu sprijinul Ligii Femeilor Ortodoxe din județul Vâlcea, scriitorul...

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea în aer. După dezbaterea recentă a candidaților republican și democrat de la CNN, a reieșit...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și un mare patriot. Azi, din păcate este puțin cunoscut de români. Dumitru Bălașa era apreciat...

Despre iertarea mântuitoare la Bartolomeu Anania în temnița comunistă

Iertarea este evanghelică și înseamnă un prim pas spre vindecarea sufletului chinuit de păcat. Despre puterea iertării au scris numeroși scriitori. Paulo Coleho spunea...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.