Reportaj: Statuile Ungariei ridicate de administrația Ilie Bolojan la Oradea

Minoritatea maghiară din Oradea reprezintă 21 la suta din procentul populației si are majoritatea statuilor din municipiu.

În 2018, primarul Oradei ILIE BOLOJAN a schimbat denumirea Podului Primariei in : Podul Sfantul LADISLAU (care este al 3 lea Rege ca importanta a UNGARIEI MARI)….! Asta s a facut la cererea UDMR care voteaza de 16 ani malversațiunile facute de Bolojan la lucrarile publice.

1. Statuia REGELUI LADISLAU al Ungariei pusa in August 2023…in secret și fără inaugurare!


Jumatate din costuri au fost suportate de Primaria Oradea , iar jumatate de Episcopia maghiară catolică.

În 2019 Primarul ILIE BOLOJAN a cerut si primit votul consilierilor PNL pentru finantarea si ridicarea acestei uriase statui! Acest important Rege al Ungariei a dat Decretul prin care doar “catolicii“ puteau detine proprietati în Transilvania . Adica romanii nu puteau avea terenuri sau paduri ! Si astfel acest Rege acum 950 ani a inceput Maghiarizarea romanilor , prin persecutie !Aceasta este a 3 a statuie a Regelui Ladislau din Oradea, prima fiind pusa in 1893 …

2. Statuia REGELUI LADISLAU al Ungariei pusă in 2010, de catre Ilie Bolojan. Aceasta este a 2 a statuie a Regelui Ladislau din Oradea, prima fiind pusa in 1893 …

3. Statuia Contelui: RHEDEY LAJOS – GUVERNATOR al Comitatului BIHOR ce avea 3 judete din Vestul Romaniei si 2 judete din Estul actualei Ungarii : A fost si Deputat la Viena … Duritatea lui impotriva românilor era atat de mare … incat oradenii in varsta povesteau in anii 1980 cu groaza …. dupa 200 ani , ce stiau de la bunicii lor … , care au trait sub conducerea lui RHEDEY . Sub conducerea acestui DUR Guvernator … romanii erau IOBAGI si erau obligati sa munceasca GRATUIT intre 4 si 6 zile pe saptamana cate 10 ore / zi pt BISERICA MAGHIARA CATOLICA sau pt GROFII MAGHIARI!

În iunie 2018 la inaugurarea statuii a fost prezent si Primarul ILIE BOLOJAN care a laudat “activitatea “ contelui Rhedey dandu-l ca “ exemplu “ pt generatia actuala … El este facut “ Mecena “ de istoria falsa maghiara , publicata n ziarele locale romanesti !
Alaturi de Bolojan au fost sefii Partidului lui Lazslo Tokes si reprezentantii Budapestei .

4. Kálmán Rimanóczy – Arhitect maghiar. A fsot un mare nobil Maghiar , bogat al Oradei … Familia lui a avut mai multe mandate de primari în Oradea … timp in care s au facut vamile la intrare în Oradea si astfel românii primeau o permisie la vamă, doar pt 10 ore pt a vizita orasul, după care trebuiau sa paraseasca Oradea … Românii plateau taxa vamala pentru tot ce aduceau în caruță (grâne si gâște) pentru a le vinde evreilor din comerțul orădean …

Românii nu puteau obtine Buletin de Oradea … si nu puteau trai în Oradea! Unchiul acestui “ arhitect “…. a fost seful Politiei Oradei , timp în care s-au pus santinele pentru a nu permite românilor sa ajunga n zona Teatrului si a strazii Republicii. Foișorul cu santinela maghiara se vede n pozele de arhiva cu podul Primariei .

La 1 Mai 2020 Primarul ILIE BOLOJAN a inaugurat aceasta statuie, platita INTEGRAL din taxele orădenilor!

5. Inscriptiile în latină puse in 2018 cand s-a renovat Cetatea în epoca BOLOJAN vorbesc doar de GABRIEL BETHLEN … Marele Principe maghiar al Transilvaniei , care a tinut populatia romaneasca n IOBAGIE si saracie , romanii neavand drepturi ! A dus o politica de maghiarizare a romanilor!

ILIE BOLOJAN reactiveaza istoria maghiară prin statui si inscriptii plasate in taina .., Desi ele nu au existat NICIODATA în Oradea Mare! Statuile maghiare din 1918 exista si acum . Bolojan a pus statui si inscriptii noi , la cererea UDMR !

Cetatea Oradea care recent s-a renovat nu “a primit nicio statuie sau inscriptie cu personalitati românesti, din partea lui BOLOJAN “…. El a pus doar SIMBOLURI MAGHIARE!

5. Proiectul cu amplasarea în Oradea a statuii lui MENUMORUT a fost respins de BOLOJAN si consilierii săi, pentru ca asa a cerut UDMR ul …?

Aceasta poza cu Primaria ORADEA e din 1904 din timpul stapanirii austro ungare . Pe centrul fatadei Primariei se vede Statuia cu VULTURUL MITOLOGIC (TURUL) al Ungariei Mari ….el se găseste si pe Palatul de deasupra Dunării in Budapesta.

6. Primaria Oradea cu VULTURUL UNGARIEI MARI , repus inapoi dupa 101 ani ( odata cu renovarea Primariei ) , de catre ILIE BOLOJAN . Acest Vultur ( TURUL Ungariei ) a fost dat jos in 1919 de catre Armata Romana , dupa ce au ocupat Oradea .
La cererea UDMR … Bolojan l a repus inapoi …. Aducand dupa 101 ani , iar la Oradea suprematia Ungariei …

7. Grup Statuar al celor 4 mari POETI ai Natiunii Maghiare , pus pe str. Republicii in 2012 …. dar pe placa apare scris : 1906 … pt ca turistii straini sa creada ca acest grup statuar a fost pus in Timpul Imperiul Austro Ungar … , desi el nu a existat niciodata n Oradea !El a fost pus in premiera de catre Bolojan!

Acest grup statuar s-a platit integral din banii Romaniei !

Bolojan a dezvelit grupul de statui … si este plasat pe cea mai importantă stradă pietonală din Oradea!

8. În 2017 se inaugureaza Statuia unui renumit Geograf maghiar : CZARAN GYULA , care a facut harta Muntilor Bihorului …

9. JOZSEF ATTILA – Scriitor maghiar ce a scris poezii antiromanesti , prin care cerea in anii 1930 ca Ungaria sa reocupe Transilvania si Clujul “ unguresc….”…. Si sa nu-l lase-n mana romanilor …!

El a scris si IMNUL EXTREMISTILOR, care se canta si în SECUIME …!
Statuia a fost inaugurata in 2017 si plantată de BOLOJAN in Parcul din fata sediului SRI BIHOR … care nu a reactionat …Ei stiu cine sunt stăpânii României?

10. In 2018 ILIE BOLOJAN “ realizează“ in Centrul CETATII Oradea , din banii oradenilor “ mormântul “ lui SIGISMUND de LUXEMBURG – Imparatul ROMANO GERMAN si importantul REGE al UNGARIEI MARI ( desi osemintele sunt la Viena din 1700 )…. Romanii erau IOBAGI in timpul lui SIGISMUND si nu puteau avea proprietati ….


El a “ definitivat “ operatiunea macabra inceputa in 1280 de un Rege al UNGARIEI si anume de a da cadou prin DECRET IMPERIAL satele romanesti in “ proprietatea “ Bisericii catolice maghiare sau a Contilor unguri, romanii devenind SCLAVI – IOBAGI !
Astfel dupa 1400 a “ donat “ unei familii NOBILIARE MAGHIARE toate satele din zona Sacuieni de Bihor . Rezultatul: toti romanii au fost maghiarizati , iar bisericile ortodoxe au fost transformate în biserici catolice și reformate.

La Muzeul Tarii Crisurilor in jumatate din parter se aflau poze si filme cu picturile Bizantine de sub tencuiala bisericilor maghiare , aflate in satele dintre Oradea si Carei . Aceste informatii s-au aflat abia in 2016 cand au inceput renovarile tuturor bisericilor maghiare din Nordul Bihorului cu Fonduri Europene .

11. În 2018 ILIE BOLOJAN realizează în Centrul CETATII Oradea , din banii orădenilor “mormântul“ REGELUI UNGARIEI MARI LADISLAU 1 (deși osemintele sunt la GYOR Ungaria din 1565 )….

După multimea de statui unguresti plantate de  mancurtul BOLOJAN…UNGARIA are aprox de 2,2 ori mai multe statui decat noi : romanii / ORADEA ….

Historia sine ira et studio.

Radu Ștefan – Preluare NapocaNews.ro

Ultimele articole

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și...

Despre iertarea mântuitoare la Bartolomeu Anania în temnița comunistă

Iertarea este evanghelică și înseamnă un prim pas spre...

Newsletter

Citește și

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și...

Despre iertarea mântuitoare la Bartolomeu Anania în temnița comunistă

Iertarea este evanghelică și înseamnă un prim pas spre...

Exclusiv. Interviu cu părintele Valerian despre Sfinții Închisorilor, mântuire și mineriada din 1990 (Video)

Cu sprijinul Ligii Femeilor Ortodoxe din județul Vâlcea, scriitorul...

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea în aer. După dezbaterea recentă a candidaților republican și democrat de la CNN, a reieșit...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și un mare patriot. Azi, din păcate este puțin cunoscut de români. Dumitru Bălașa era apreciat...

Despre iertarea mântuitoare la Bartolomeu Anania în temnița comunistă

Iertarea este evanghelică și înseamnă un prim pas spre vindecarea sufletului chinuit de păcat. Despre puterea iertării au scris numeroși scriitori. Paulo Coleho spunea...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.