Salvați Închisoarea Pitești de la demolare! Apelul disperat al societății civile pentru salvarea Memoriei patrioților persecutați de securiști

Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, prin președintele său, Coriolan Baciu, se alătură semnatarilor petiției lansate de Maria Axinte, îndemnând pe toți românii să susțină campania pentru salvarea imobilului fostei închisori de la Pitești, Golgota a mii de deținuți politici anticomuniști.

Scrisoare deschisă

Domnului Klaus Iohannis, Președintele României Domnului Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României Domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii

În contextul apariției pericolului de demolare a unei părți din imobilul fostului penitenciar de la Pitești, funcțional în perioada comunistă și considerat unul din cele mai teribile penitenciare pentru deținuți politic din lumea comunistă, vă solicităm implicarea pentru finalizarea clasării definitive a întregului complex al fostei închisori, compus din trei corpuri de clădire și două corpuri independente ale administrației penitenciarului din strada Negru Vodă, nr. 30, Pitești, având multipli proprietari. Considerăm absolut urgentă conservarea și protejarea clădirii de orice intenție de demolare.

O parte a clădirii fostei închisori a fost clasată drept Ansamblu Memorial, grupa A, prin Ordinul de Clasare al Ministerului Culturii nr. 2201/20.05.2009 (corp aflat în prezent în proprietatea Fundației Memorialul Închisoarea Pitești), ca o măsură urgentă în fața pericolului distrugerii acelui corp la vremea respectivă. Acest fapt nu înseamnă, însă, că restul clădirii nu are o importanță istorică și memorială majoră, în ciuda modificărilor survenite în timp. Menționăm că imobilul fostei închisori Pitești a fost inclus în lista indicativă a României a monumentelor istorice ale patrimoniului mondial UNESCO în 2019.

Închisoarea de la Pitești a fost construită în 1941, fiind cea mai modernă închisoare din țară la acea vreme. După 1944, aici au fost aduși deținuți politic din întreg spectrul politic. Între 1949 și 1951, autoritățile comuniste au aplicat aici acțiunea violentă cunoscută azi drept „Experimentul/Fenomenul Pitești”. Peste 600 de studenți au fost torturați pentru a-și denunța activitățile anticomuniste, au fost forțați să se dezică de familiile și prietenii lor și să renunțe la valorile morale. În final, pentru a demonstra că au devenit oameni noi și că au lăsat trecutul în urmă, erau forțați să devină agresori pentru alte victime. Din vara lui 1951, au fost aduși aici membrii și sprijinitorii grupului de rezistență anticomunistă „Haiducii Muscelului”, iar mai târziu, persoane acuzate de spionaj. Penitenciarul a fost desființat în 1977, iar clădirea a devenit sediul Trustului de Construcții Industriale din Pitești. În 1991, Trustul de Construcții a fost desființat și din el s-au desprins mai multe companii cu capital privat ce au în proprietate zone distincte din fosta închisoare. O parte din fostul penitenciar a fost transformată în muzeu memorial de către Fundația Memorialul Închisoarea Pitești, o fundație privată, în 2014. După 1991, fiecare proprietar a modificat diferit zonele din imobil deținute, însă, se poate observa, chiar și în prezent, la fațadele tuturor corpurilor de clădire, asemănarea cu planurile inițiale de arhitectură și cu aspectul fostei închisori evidențiat în imagini din anii 1990.

În lista publicată online de Primăria Pitești, pe 11.01.2021, proprietarul corpului de clădire cunoscut ca „celularul” fostei închisori, Conarg SA, a obținut Certificatul de Urbanism pentru desființarea clădirii din Str. Negru Vodă, precum și pentru întocmirea PUZ pentru construire imobil locuințe colective (pozițiile 40, 41).

Prin adresa nr. 2/15.03.2021, Fundația Memorialul Închisoarea Pitești s-a sesizat în acest caz și a cerut clasarea de urgență a întregului imobil pentru protejarea acestuia, adresă comunicată Ministerului Culturii și Direcției Județene pentru Cultură Argeș, împreună cu documente necesare acestui demers. Prin răspunsul Direcției Generale de Cultură Argeș din 12.04.2021, ni s-a comunicat că membrii Secțiunii de evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice „încurajează declanșarea procedurii de clasare de urgență și întocmirea dosarului de clasare conform normelor metodologice”. Prin adresa nr. 8/09.12.2021 am menționat importanța includerii în clasare a celor două imobile aflate la adresa Str. Negru Vodă nr. 30A, Pitești (actualmente sediu PNL), respectiv Str. Negru Vodă nr. 30, Pitești (Centru de resocializare al Penitenciarului Colibași), parte a ansamblului fostului penitenciar Pitești. Neavând niciun răspuns legat de finalizarea clasării definitive a complexului fostului penitenciar, prin adresa nr. 2/23.05.2022 am transmis un întreg dosar cuprinzând studiul istoric întocmit de fundația noastră pentru imobilul fostei închisori din Pitești, planuri care arată întregul ansamblu al penitenciarului, cercetări și mărturii legate de funcționarea penitenciarului, imagini și documente de arhivă. Nu am primit răspuns la ultimele noastre adrese, ceea ce ne îngrijorează, dat fiind că este posibil ca, în lipsa clasării definitive a imobilului, oricare dintre proprietari să primească autorizația de demolare, respectiv construire.

Reamintim importanța deosebită a corpului de clădire din proprietatea Conarg SA precum și a restului imobilului care nu a fost clasat încă, dată de faptul că în aceste secții se aflau celulele pentru deținuți, folosite aproape exclusiv pentru detenția politică în perioada 1944-1964. Zona de subsol (nivel -2) a celularului este păstrată cel mai aproape de starea originală a fostului penitenciar. Insistăm ca fiecare element din ansamblul fostului penitenciar să fie clasat ca monument istoric și protejat tocmai pentru că fiecare este un martor de netăgăduit al ororilor petrecute în timpul dictaturii comuniste în acest penitenciar. Mai mult, fiecare element conservat contribuie la o vedere de ansamblu asupra complexului peniteniciarului, îmbogățind patrimoniul material și imaterial al României, cercetarea istorică despre sistemul concentraționar din România și contribuind la păstrarea memoriei evenimentelor istorice petrecute aici.

Atragem atenția și asupra aspectelor estetic și etic al unui bloc de locuințe pe chiar locul unde sute de tineri și bătrâni, bărbați și femei anticomuniști au fost anchetați, torturați și înfometați de către regimul comunist. Ansamblul fostei închisori, ciuntit în eventualitatea unei demolări, ar deveni sufocat și lipit de o clădire complet diferită și nepotrivită ca utilitate și aspect.

În plus, acest corp de clădire ce se vrea demolat este legat structural de restul imobilului și nu există niciun studiu tehnic specializat care să stabilească exact starea structurii întregii clădiri, nici consecințele demolării unei părți asupra restului imobilului. Ne exprimăm profunda îngrijorare asupra faptului că demolarea poate afecta corpurile de clădire unde în prezent funcționează Memorialul Închisoarea Pitești.

Într-un moment în care se caută cu dificultate un spațiu pentru viitorul Muzeu al Ororilor Comunismului, de curând înființat, în care România a alocat fonduri consistente, prin PNRR, pentru crearea unor muzee centrate pe dictatura comunistă și în care se încearcă, prin eforturi uriașe, salvarea și consolidarea fostei închisori de la Râmnicu Sărat, aflată într-o stare avansată de degradare, ar fi o crimă permiterea distrugerii unei părți a fostului Penitenciar Pitești. Faptul că România consideră necesară înființarea mai multor muzee ale comunismului în perioada următoare reprezintă un semnal al importanței prezervării acestor martori ai istoriei recente pentru societatea românească și pentru cultura europeană.

În final, reflectăm la faptul că regimul comunist a permis supraviețuirea clădirii fostei închisori de la Pitești, chiar dacă dându-i diferite utilități, și ne exprimăm îngrijorarea ca tocmai regimul democratic actual să permită distrugerea uneia dintre ultimele închisori comuniste încă existente în România, de notorietate mondială.

Având în vedere situația expusă mai sus și luând în considerare declarațiile domniilor voastre din ultima perioadă legate de importanța cunoașterii și cercetării ororilor comunismului și a istoriei recente, noi, semnatarii prezentei scrisori deschise, cerem încă o dată să dispuneți finalizarea procedurii de clasare definitivă a întregului complex al fostei închisori Pitești din str. Negru Vodă nr. 30, Pitești.

Cu stimă,

Maria Axinte

Președinte Fundația Memorialul Închisoarea Pitești contact@inchisoareapitesti.org

0734365102

6 octombrie 2022

Semnatari:

Sergiu Rizescu, fost deținut politic, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România

Marek Mutor, Președintele Platformei Europene pentru Memorie și Conștiință

Marius Oprea, istoric

Cosmin Budeancă, istoric, Fundația Culturală Memoria

Ion-Andrei Gherasim, Președintele Executiv al Fundației Corneliu Coposu

Ana Blandiana, Președintele Fundației Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului

Ioana Boca, Director executiv al Fundației Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului

Alin Mureșan, istoric, Președintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană

Lucian Vasile, istoric, Președintele Asociației pentru Educație și Dezvoltare Urbană

Mădălina Mirea, muzeograf, curator

Alexandru Groza, Managerul Muzeului Ororilor Comunismului

Irina Hasnaș Hubbard, membru ICOM, ICMEMO

Gino Rado, Președintele Memorialului Revoluției din Timișoara

Theodor Paleologu, Președintele Fundației Paleologu

Mihai Alexandrescu, Manager interimar al Muzeului Național Brătianu

Flori Bălănescu, istoric, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului

Clara Mareș, istoric

Dr. Emanuel Costoiu, istoric

Filip Petcu, Manager al Muzeului Național de Artă Timișoara

Teodor Baconschi, scriitor și diplomat

Catalin Nedelcu, profesor de istorie la Școala Gimnazială ,,Iordache Pacescu” Coșești

Cosmin Năsui, istoric de artă, Asociația PostModernism Museum

Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Ultimele articole

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și...

Despre iertarea mântuitoare la Bartolomeu Anania în temnița comunistă

Iertarea este evanghelică și înseamnă un prim pas spre...

Newsletter

Citește și

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și...

Despre iertarea mântuitoare la Bartolomeu Anania în temnița comunistă

Iertarea este evanghelică și înseamnă un prim pas spre...

Exclusiv. Interviu cu părintele Valerian despre Sfinții Închisorilor, mântuire și mineriada din 1990 (Video)

Cu sprijinul Ligii Femeilor Ortodoxe din județul Vâlcea, scriitorul...

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea în aer. După dezbaterea recentă a candidaților republican și democrat de la CNN, a reieșit...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și un mare patriot. Azi, din păcate este puțin cunoscut de români. Dumitru Bălașa era apreciat...

Despre iertarea mântuitoare la Bartolomeu Anania în temnița comunistă

Iertarea este evanghelică și înseamnă un prim pas spre vindecarea sufletului chinuit de păcat. Despre puterea iertării au scris numeroși scriitori. Paulo Coleho spunea...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.