Tribunalul Sălaj a anulat vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou

Tribunalul Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi din Jibou, prin hotărârea în primă instanţă pronunţată marţi, anunţă MTI.

Castelul a fost scos la vânzare de moştenitorul său, Andrei Janicicău, timp de zece ani, în final, în aprilie 2021, acesta l-a vândut firmei Micro Vision SRL din Cluj-Napoca, iar firma a revândut imediat imobilul, astfel încât castelul a devenit proprietatea societăţii Manevi ZRT din Ungaria, o companie din portofoliul Fundaţiei pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală.

Vânzarea a fost contestată de Consiliul Judeţean Sălaj, care a considerat că prin acest act a fost privat de dreptul său de preempţiune la cumpărare, garantat prin lege şi notificat vânzătorului. Moştenitorul, pe de altă parte, a considerat că CJ Sălaj a depăşit termenul de exercitare a dreptului său de preempţiune.

„Noi, Consiliul Judeţean Sălaj, am respectat toate normele legale şi tot calendarul astfel încât să ne exprimăm legal şi în timp dreptul de preempţiune asupra negocierilor care urmau să se desfăşoare cu proprietarul castelului de la Jibou. Din punctul nostru de vedere, totul a fost respectat, cine nu a respectat procedurile legale considerăm că este fostul proprietar, care a înstrăinat bunul argumentând că noi nu ne-am fi exprimat din timp dreptul de preemţiune. Urmăm procedurile legale şi vom ataca în instanţă contractul de vânzare-cumpărare, aşa cum prevede legea”, declara la acel moment pentru News.ro preşedintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Conform preşedintelui CJ Sălaj, între Consiliul Judeţean Sălaj şi proprietarul castelului a existat o corespondenţă scrisă, în cadrul căreia instituţia şi-a exprimat intenţia de a negocia cumpărarea castelului.

Tribunalul a dispus radierea din cartea funciară a încheierii de întabulare din anul 2021 şi a admis cererea societăţii Manevi, obligând firma Micro Vision Srl să ramburseze acesteia suma de 830 000 euro reprezentând preţul de vânzare, precum şi cheltuielile de autentificare în valoare de 78 448 euro şi cheltuielile privind perfectarea contractului în sumă de 72 623 lei.

Castelul Wesselényi din Jibou a fost scos la vânzare timp de aproape un deceniu, după ce moştenitorul a realizat că nu poate asigura suma necesară pentru reabilitarea şi întreţinerea castelului. Artmark Historical Estate Srl din Bucureşti s-a ocupat de găsirea unui cumpărător pentru castel, reducând treptat preţul de vânzare.

Legea română asigură drept de preempţiune pentru instituţiile care aparţin statului român: Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Sălaj şi Primăria Jibou. După ce, în luna martie 2021, Ministerul Culturii a anunţat că renunţă la dreptul său de preempţiune, Consiliul Judeţean Sălaj şi-a exprimat dorinţa de a-şi exercita acest drept. În cadrul şedinţei sale din data de 28 aprilie s-a hotărât începerea negocierilor, fiind puşi bani deoparte din buget pentru achiziţionarea clădirii şi fiind numit şi o comisie de negociere.

Castelul construit în stil baroc şi clasicist, cu o suprafaţă utilă de 2200 de metri pătraţi, are două etaje şi a fost ridicat în perioada 1779-1796. Din grădina de zece hectare a castelului, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică.

Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Wesselényi (căsătorită cu Artúr Teleki). Descendenta sa, Éva Ianicicău (născută Teleki), care a locuit la Şimleul Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură. Sentinţa definitivă cu privire la restituire a fost pronunţată în primăvara anului 2012.

După naţionalizare, castelul Wesselényi din Jibou a funcţionat ca şcoală, apoi a fost Casa pionierilor. Chiar şi după schimbarea de regim din 1989, edificiul a găzduit o instituţie care organiza activităţi destinate copiilor, respectiv birourile Grădinii Botanice “Vasile Fati” situată în parcul castelului, fiind cel mai promovat obiectiv turistic din Jibou.

ClusiumNews

Ultimele articole

Alexandru Petria – spărgătorul de tipare lirice

Poetul bistrițean Alexandru Petria ne-a oferit o nouă surpriză...

Clujeanul Nicolae Trifoiu – martorul lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, din temnița comunistă

Pe luptătorul anticomunist Nicolae Trifoiu l-am cunoscut personal l-a...

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Newsletter

Citește și

Alexandru Petria – spărgătorul de tipare lirice

Poetul bistrițean Alexandru Petria ne-a oferit o nouă surpriză...

Clujeanul Nicolae Trifoiu – martorul lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, din temnița comunistă

Pe luptătorul anticomunist Nicolae Trifoiu l-am cunoscut personal l-a...

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și...

Vladimir Creţulescu, reconstruiește o etnogeneză în ”Les origines du discours identitaire Aroumian-Roumain (1770-1878): la construction d’une identité nationale”

Recent am citit o carte cu adevărat excepțională, scrisă de Vladimir Crețulescu și intitulată sugestiv ”Les origines du discours identitaire Aroumian-Roumain (1770-1878): la construction...

Alexandru Petria – spărgătorul de tipare lirice

Poetul bistrițean Alexandru Petria ne-a oferit o nouă surpriză editorială. Așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, ca ceva firesc într-o lume dezinteresată de...

Clujeanul Nicolae Trifoiu – martorul lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, din temnița comunistă

Pe luptătorul anticomunist Nicolae Trifoiu l-am cunoscut personal l-a începutul anilor `90. El a fost prieten cu un alt mărturisitor din temnițele comuniste –...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.