1 DECEMBRIE- ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI! Recepția oferită de CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA MONTREAL

Când am plecat din România, noi am luat țara cu noi în suflet, am îngrijit-o și am crescut-o în inimile și în comunitățile noastre și astfel în fiecare oraș unde trăiesc români este o mică Românie!

Comunitatea românilor din Montreal și împrejurimi este una dintre cele mai active și perene comunități asemeni unui arbore având rădăcini puternice dar și vlăstari plini de vigoare și speranță. Românii de aici nu și-au uitat graiul, datinile și portul.

Cu ocazia Zilei Naționale a României am răspuns cu bucurie invitației Excelentei sale, doamna consul Cristina Marinescu, Gerant interimar la Consulatul General al României la Montreal împreună cu Reprezentantul României în Consiliul Organizației Internationale a Aviației Civile, domnul Aleodor Frâncu de a participa la recepția organizată de Consulatul General al României la Montreal, în salonul Delegațiilor din sediul ICAO la Montreal. La eveniment au participat numeroase personalități ale comunității noastre precum și înalți demnitari, reprezentanți ai guvernului provincial, ai municipalității și diplomați străini. Am trăit momente emoționante ascultând imnul național al Canadei și imnul național al României după care au urmat câteva luări de cuvânt ce au brodat elegant solemnitatea evenimentului.

Primul care a luat cuvântul a fost Reprezentantul României în Consiliul Organizației Internationale a Aviației Civile, domnul Aleodor Frâncu. In cuvântul său domnul Aleodor Frâncu a subliniat importanta actului Unirii din 1918 punând un accent deosebit asupra memorabilului zbor de la Iași la Blaj, care transporta actul de acceptare și confirmare al Unirii, un zbor de mare importantă istorică care dacă nu ar fi existat probabil că istoria ar fi urmat alt curs, fiind un ger năprasnic, o iarnă foarte grea, stratul de zăpada fiind foarte mare iar transportul în alt mod nu ar fi fost posibil.

Excelenta sa, doamna consul Cristina Marinescu a amintit celor prezenți despre lupta străbunilor și jertfa înaintașilor pentru unire și pentru apărarea tării,subliniind faptul că avem o datorie morală de a ne apăra țara și neamul, de a duce mai departe ceea ce au înfăptuit bunicii și străbunicii noștri.

Printre alte luări de cuvânt la fel de emoționante și de solemne, s-a aflat și cuvântul doamnei Magda Popeanu, Consilier municipal în districtul Cote-des-Neiges, membră a Comitetului Executiv, care a vorbit despre integrarea românilor în spațiul canadian și despre aportul românilor, fiind parte din mozaicul cultural ce a ajutat la dezvoltarea metropolei Montreal.

Un frumos moment artistic precum Balada lui Ciprian Porumbescu ne-a făcut să vibrăm împreună cu strunele viorii și ne-a oferit un motiv în plus să fim mândri că suntem români.Un bufet cu nenumărate preparate culinare din care nu au lipsit nici tradiționalele sărmăluțe,cârnăciori sau zacusca românească a fost oferit spre deliciul invitaților alături de un pahar de vin aromat.

La această superbă recepție am avut bucuria de a reîntâlni numeroase personalități ale comunității nostre, artiști, cercetători, scriitori, profesori, oameni de cultură, jurnaliști,reprezentanți ai clerului, oameni de știință și în aceeași măsură am avut bucuria de a face noi cunoștințe și a întâlni oameni deosebiți. Printre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat și campionii mondiali la box: Lucian Bute, Leonard Doroftei și Adrian Diaconu,care au adus onoare României de-a lungul anilor și care ne-au făcut să fim mândri că suntem români.

Mulțumim Consulatului General al României la Montreal pentru seara minunată oferită și transmitem pe această cale felicitări tuturor celor implicați în organizarea de excepție a evenimentului.

Primind în dar atâtea momente frumoase petrecute împreună cu românii de aici doresc să transmit la rându-mi, tuturor românilor oriunde s-ar afla, multă sănătate, bucurie, spor, ințelepciune și speranță. Să fim mai buni , să fim mai uniți, primind și dăruind iubire celor din jur!

La Multi Ani România!La Mulți Ani Români!

A consemnat Mihaela CD
membru al Uniunii Scriitorilor din Canada,
membru al Ligii Scriitorilor Români,
Președinte al World Poets Association-filiala Canada

Ultimele articole

Alexandru Petria – spărgătorul de tipare lirice

Poetul bistrițean Alexandru Petria ne-a oferit o nouă surpriză...

Clujeanul Nicolae Trifoiu – martorul lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, din temnița comunistă

Pe luptătorul anticomunist Nicolae Trifoiu l-am cunoscut personal l-a...

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Newsletter

Citește și

Alexandru Petria – spărgătorul de tipare lirice

Poetul bistrițean Alexandru Petria ne-a oferit o nouă surpriză...

Clujeanul Nicolae Trifoiu – martorul lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, din temnița comunistă

Pe luptătorul anticomunist Nicolae Trifoiu l-am cunoscut personal l-a...

”Câinii războiului” global au tras în reprezentantul păcii și democrației: Donald Trump

Tentativa de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump plutea...

Părintele Dumitru Bălașa – neînfrântul anticomunist, care nu s-a lepădat de Hristos

Părintele Dumitru Bălașa a fost un preot jertfelnic și...

Vladimir Creţulescu, reconstruiește o etnogeneză în ”Les origines du discours identitaire Aroumian-Roumain (1770-1878): la construction d’une identité nationale”

Recent am citit o carte cu adevărat excepțională, scrisă de Vladimir Crețulescu și intitulată sugestiv ”Les origines du discours identitaire Aroumian-Roumain (1770-1878): la construction...

Alexandru Petria – spărgătorul de tipare lirice

Poetul bistrițean Alexandru Petria ne-a oferit o nouă surpriză editorială. Așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, ca ceva firesc într-o lume dezinteresată de...

Clujeanul Nicolae Trifoiu – martorul lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, din temnița comunistă

Pe luptătorul anticomunist Nicolae Trifoiu l-am cunoscut personal l-a începutul anilor `90. El a fost prieten cu un alt mărturisitor din temnițele comuniste –...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.